Wettelijk verplicht reservefonds voor groot onderhoudPic

Het is al sinds 2008 verplicht voor VvE’s om een reservefonds te hebben voor het financieren van groot onderhoud aan het appartementsgebouw. Maar het is niet voorgeschreven hoeveel een VvE in kas moet hebben. Dat gaat veranderen per 1 januari 2017. Er gaat dan een nieuwe wet in die voorschrijft dat VvE's minimaal 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw in een reservefonds moeten hebben. Een VvE die daar niet aan kan voldoen zal maatregelen moeten nemen. In veel gevallen is het noodzakelijk om de  maandelijkse bijdrage voor de appartementseigenaren te verhogen.

Die 0,5% moet per 01-01-2017 in kas zitten maar als u daar echt niet aan kunt voldoen krijgt u 3 jaar de tijd (overgangstermijn) om aan deze eis te voldoen.  Om welke bedragen gaat het nu?

Een rekenvoorbeeld.
Bij een appartement van € 150.000,00, is de herbouwwaarde (75%) € 112,500,00. Dit betekent dat er bij een appartementsgebouw met 20 appartementen met een totale herbouwaarde van € 2.250.000,00 euro, een bedrag van € 11.250,00 in het reservefonds gestort moet worden.  Er is een alternatief. U kunt als VvE een MJOP – een meer jaren onderhoud plan door een bouwkundige laten maken. U kunt dan als VvE zelf de hoogte van de reserve bepalen mits in de komende 5 jaren u daarmee het noodzakelijke onderhoud kunt laten uitvoeren. Uiteraard kan VvE Beheer BASIS voor u een MJOP op maat laten maken door onze bouwkundig ingenieur. Wij hebben scherpe tarieven, goedkoper dan bv de vereniging Eigen Huis. Stuur ons een mail of bel ons op en vraag om een tarief. En heeft u zelfs voor het MJOP als vvE te weinig geld in kas – dan kunt u voor een uiterst scherp maandtarief het MJOP leasen.